Jesień to czas, w którym wraz ze spadkiem liści z drzew spadają temperatury oraz nierzadko nastrój. Tęsknimy za atutami lata takimi jak słońce, warzywa na talerzu oraz endorfiny, których produkcję powinniśmy teraz delikatnie wspomagać. Wiadomym jest nie od dziś, że na hormony szczęścia możemy wpływać na wiele różnych sposobów takich: jak realizowanie hobby, kontakty z bliskimi osobami, sport, ale i pyszne, aromatyczne jedzenie!
Z pewnością ulubione danie lub rozgrzewający napój może umilić długie chłodne popołudnie z książką, filmem lub rodzinne spotkanie przy stole. Przychodzimy, zatem z podpowiedzią i gotową recepturą na przygotowanie jednej z najsmaczniejszych zup jesiennych oraz przepisem na rozgrzewające, słodkiej herbaty.
Zupa dyniowa
Śmiało można o niej powiedzieć, że w niejednym domu jest królową jesiennych zup. Sycąca, aromatyczna w kolorze opadających liści lub letniego, gorącego słońca zupa z dyni – jest nie tylko zdrową i kolorową propozycją dla całej rodziny, ale i strzałem w dziesiątkę przy obecnej aurze za oknem. Wszystko za sprawą właściwości rozgrzewających, dzięki składnikom w niej zawartych oraz witaminom, które są strażnikiem odporności w okresie przeziębieniowym. Charakterystycznego smaku nadajmy jej mieszanką wyrazistych przypraw, które także są naturalnymi lekarstwami oraz pobudzają zmysły. Jeśli czujecie się zachęceni do przygotowania tego energetycznego, pomarańczowego dania – zapraszamy do otwartych w Naszym Centrum sklepów Lewiatan i Rossmann, gdzie kupicie niezbędne składniki.
Czego potrzebujesz?
- Średnia dynia
- 1 puszka mleczka kokosowego
- ok. 500 ml wywaru warzywnego
- 2 marchewki
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku, 1cebula
- 2 ziemniaki
- 2 łyżki oliwy do skropienia warzyw
Pesto:
- ½ pęczka kolendry
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 papryczka chili
- oliwa
- sól
- pieprz
Dodatki wedle uznania: pestki dyni/ grzanki kupne lub z chleba razowego/ nasiona słonecznika/ groszek ptysiowy.
Składniki na pesto przekładamy do malaksera lub blendera i miksujemy na pastę. Dynię kroimy w mniejsze kawałki i obieramy ze skórki (jeśli posiadamy dynię Hokkaido nie musimy obierać). Układamy w formie do pieczenia, marchew i cebulę obieramy i dorzucamy do warzyw, czosnek pozostawiamy w skórce, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut.
Następnie przekładamy podpieczone warzywa do garnka, czosnek wyciskamy z łupinki, zalewamy bulionem warzywnym i dodajemy obrane oraz pokrojone w mniejsze kawałki ziemniaki.
Gotujemy razem, aż warzywa zmiękną. Miksujemy na krem, doprawiamy ulubionymi przyprawami i dolewamy mleczko kokosowe, podgrzewamy na niedużym ogniu, mieszając. Podajemy z pesto przygotowanym wcześniej. Jeśli chcemy nadać chrupkości – możemy ozdobić zupę prażonymi pestkami dyni lub słonecznika, aromatycznymi grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Rozgrzewające napoje
Bez względu na to czy jesteś fanem kawy czy herbaty – w jesienne poranki, popołudnia i wieczory, kubek lub filiżanka ciepłego napoju może ukoić zszargane nerwy albo pobudzić do działania i dać pozytywnego powera na cały dzień. Jak przygotować oryginalną herbatę, która będzie nie tylko pachnąca, ale i pełna witamin i niepowtarzalnego smaku? Nic skomplikowanego!
Po zaparzeniu liści tej ulubionej (białej, zielonej, czarnej czy czerwonej) dodaj do niej kilka plasterków cytryny, pomarańczy oraz 2 – 3 goździki. Jeśli potrzebujesz prawdziwego rozgrzania – wkrój kilka plasterków imbiru oraz dopraw laską cynamonu. Taka herbata idealnie komponować się będzie z łyżeczką miodu lipowego, ale nie jest to oczywiście warunek konieczny. W Rossmannie znajdziecie Państwo mnóstwo alternatyw dla tradycyjnego białego cukru takich jak m.in.: miody gryczane, faceliowe, wielokwiatowe, syrop klonowy, ryżowy, daktylowy czy z agawy, cukier kokosowy, czy naturalny cukier brzozowy nazywany ksylitolem. Ciekawą opcją jest dodanie do herbaty także miodu nektarowego z dodatkiem ulubionego soku np. z maliny, porzeczki lub rokitnika, czy też w stylu rosyjskim urozmaicenie konfiturą.
fot. wizerunkowe: Adobe Stock
fot. produktowe: Lewiatan, Rossmann